Ortopédia

Gyermek és Felnőtt Ortopédiai vizsgálatok

 

1. Csecsemők vizsgálata

Csecsemőkorban a szűrővizsgálatok fontos eleme a babák csípőízületi állapotának felmérése és nyomon követése. Fizikális vizsgálat mellett már 4-6 hetes kortól. Ultrahangos szűrést végzünk a csípőízület fejlettségének vizsgálatára. Fontos a szülők tájékoztatása, kötött csípő esetén a megfelelő napi torna betanítása, terpeszbetétes Rugi nadrág elbírálása, alkalmazásának megbeszélése. Amennyiben találunk akár csekély eltérést is, akkor 4-6 hónapos korban szükséges a baba kontroll csípőízületi vizsgálata és Ultrahangos vizsgálata is.

 

2. Gyermekek szűrése

Kisgyermek korban számos változás áll be, megindul a gyermekek mozgásfejlődése, járási szokásaik kialakulnak. Másfél-2 éves korban már a járás vizsgálata mellett az esetleges lúdtalp megléte, a megfelelő lábbelik, cipők kiválasztása is hangsúlyt kap. Óvoda – iskoláskor határán javasolt ismételt ellenőrzésük, ízületi funkciók, lúdtalp és tartási rendellenességek szűrése, betét használatának megítélése illetve iskoláskorban gyógytorna szükségessége illetve javallata. Iskolás kortól fordulnak elő hirtelen, rövid ideig tartó ízületi illetve ízület közeli panaszok, melyek nagy része a növekedés ütemével együtt zajlik, azzal összefügg és általában csak rövid időszakokat érint. Kiskamasz korban is számos változás zajlik, itt a növekedés változó üteme mellett már a tartás, a gerinc állapotának felmérése fontos, illetve a terhelhetőség és sportolási lehetőségek felmérése.

 

3. Fiatalok és Felnőttek vizsgálatai

A fiatalkori panaszok általában lehetnek rossz tartással összefüggő háti és deréktáji panaszok vagy az alkattal együtt járó ízületi bántalmak. Jelentős szerepet játszhatnak a rossz szokások, a mozgáshiányok, testsúly problémák, de ugyanolyan fontos a túlzott fizikai aktivitás vagy a sport okozta panaszok vizsgálata és felderítése is. – Felnőttkorban a fizikai munka vagy a tartós ülő-, álló munka, a korábbi sérülések késői következményei illetve szerzett betegségek és anyagcsere problémák, rendszerbetegségek egyaránt számos ízületi problémát okozhatnak. Itt fontos, hogy a beteggel történő együttműködéshez és a várható javuláshoz ismerni kell a kórelőzményt, a betegségek utóhatásait, melyek mind hatással lehetnek a mozgásszervi funkciókra. Ezek alapos személyes konzultációt igényelnek, és meg kell találnunk a megfelelő irányt, melyben a beteg együttműködésére szükség van.

 

4. Az Időskor problémái

Az aktív munka után, amikor idősödünk, már többségében vannak kezelt és ismert betegségeink, műtét utáni állapotaink, gyógyszereket is szedünk. A mindennapi életvitelt sokszor megkeseríti ízületeink fájdalma, annak elhasználtsága, változik a járásunk, a teherbírásunk. Nagyon fontos a beteggel együtt történő alapos tényfeltárás, a meglévő állapot pontos felmérése, amely mellett együttműködve próbálunk segíteni a mozgás javításában és a fájdalom mentesség elérésében. Ha szükséges a megfelelő – mozgást segítő – segéd eszközök megbeszélése és felírása is megtörténik.

Scroll to Top