Kardiológia

A kardiológia a belgyógyászat szív- és érrendszerrel foglalkozó szakterülete. A kardiológiai vizsgálat célja a szívbetegségek felismerése, a rizikófaktorainak meghatározása és lehetőség szerinti kiküszöbölése  A kardiológus feladatai közé tartozik a ritmuszavarok, a koszorúér-betegségek, a szívbillentyű rendellenességei, a szívelégtelenség, a magasvérnyomás-betegség és a szív gyulladásos betegségeinek diagnosztizálása és kezelése, valamint a  nem szív eredetű műtétek előtti kardiológiai szempontú rizikófelmérésével (műthetőség) és a nem kardiológiai betegségek szívizomzatot érintő kezelésének ellenőrzésével (pl. kemoterápia, besugárzás) is. 

 

Mikor forduljunk kardiológushoz?

Ismert szívbetegség esetén (billentyűprobléma, koszorúér-betegség, magas vagy alacsony  vérnyomás)

Egyenes ági rokon fiatalkori szívbetegsége esetén

A szokásosnál erősebb/gyors vagy lassú szívdobogás

Indokolatlan légszomj, fulladás vagy nehézlégzés

Gyakori nyomó, szorító mellkasi fájdalom

Gyakori fejfájás, Gyengeség, ájulás, szédülés

Indokolatlan fáradtság, fáradékonyság, étvágytalanság.

Lábdagadás

Bizonytalan eredetű mellkasi panaszok

Jelentős túlsúly, dohányzás, fokozottan stresszes, mozgásszegény életmód esetén szédülés.

Tünetmentesen szűrés, megelőzés jelleggel

A kardiológia az alábbi betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik:

magas/alacsony vérnyomás

koszorúér betegségek

szívritmus zavarok (arrhythmia): pitvarfibrilláció, tachycardia, bradycardia

szívelégtelenség

veleszületett szívbetegségek

szerzett vagy vele született billentyűhibák. Felnőttkori billentyű és műbillentű betegségek. 

szív gyulladásos betegségeiszívizom, szívburok, szívbelhártya gyulladás.

Post Covid Szívbetegségek. 

Elérhető vizsgálatok a kardiológia szakrendelésen

Kardiológiai szakorvosi vizsgálat

Kardiológiai kontroll vizsgálat

Szívultrahang

Terheléses EKG (kerékpár ergometriás rendszer)

24 órás Holter vizsgálat

48 órás Holter vizsgálat

ABPM 24 órás vérnyomásmérés

BOSO ABI boka-kar index mérés

Kardiológiai szakorvosi vizsgálat szívultrahanggal

Mit hozzon magával a kardiológiai vizsgálatra? 

Korábbi orvosi vizsgálatok eredményeit, vagy egy összefoglalást a korábbi betegségekről, zárójelentést a kórházban fekvésekről.

Ha van akkor  vérnyomásnaplót, vércukornaplót. 

Legfrissebb, egy hónapnál nem régebbi laboreredményeit

Gyógyszereinek pontos listáját

Kardiológia szakrendelésen elérhető vizsgálatok részletei:

Klinikánkon noninvazív kardiológiai vizsgálatokat alkalmazunk. Ezek a következőek: fizikális vizsgálat, szívultrahang, páciens állapotától függően, 24 órás vérnyomásmérés, 24-48 órás EKG monitorozás, terheléses EKG vizsgálat, BOSO ABI boka – kar index mérés.

 

Nyugalmi EKG a kardiológia alapvizsgálata, amely a szív elektromos működését vizsgálja. 

A transthoracalis (mellkasfalon keresztüli) szívultrahang vizsgálat olyan nem invazív vizsgálat, mely segítségével vizsgálhatóak a szív üregei, a billentyűk, a főütőér kezdeti szakasza, ezek mérete és funkciója. 2D-echocardiográfia során a szívről metszeteket készítünk különböző síkokban. Doppler-echocardiográfia segítségével áramlásokat, nyomásokat mérünk, illetve számítunk. Szükséges esetben a vizsgálat kiegészíthető speciális módszerekkel. A kardiológus által végzett 15-20 perces vizsgálat során a beteg a vizsgálóágyon bal oldalfekvésben helyezkedik el, a vizsgáló a beteg háta mögött foglal helyet. A vizsgálófej (transducer) segítségével a mellkasi szervekről visszaverődő ultrahang-hullámok rögzítésével a képernyőn vizualizálhatók a szív és mellkasi nagyerek struktúrái. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, sugárterhelést nem jelent, korlátlan számban ismételhető, tehát a kardiológiai kórképek nyomonkövetésére éppúgy alkalmas, mint azok felfedezésére.

 

Terheléses EKG vizsgálat során kerékpár segítségével végzett terhelés alatt folyamatosan rögzített EKG felvétel készül. A vizsgálat részét képezi a vérnyomásmérés, vér oxigéntelítettség mérés. A koszorúér betegség diagnózis felállításához megfelelő vizsgálati módszer a Terheléses EKG.

 

24 – 48 órás HOLTER monitorozás az alap kardiológiai EKG vizsgálatra épül. Az EKG eszköz rögzíti az EKG jeleket 24 vagy akár 48 órán keresztül. Ez a diagnosztikai eljárás alkalmas a ritmuszavarok, bizonytalan rosszullétek, ájulások, megszédülések kardiológiai okának felderítésére.

 

24 órás vérnyomásmérés (ABPM) megfelelő vizsgálati módszer a magas vérnyomás diagnózis felállításához. Sok szívpanasz hátterében a magas vérnyomás betegség áll, ezért fontos a megfelelő kivizsgálás. 24 órán keresztül egy kis vérnyomás mérő készülék méri a páciens vérnyomását és pulzusát, nappal 20 éjjel 30 percenként, de orvosi utasításra egyéni időintervallumok is beállíthatóak.

 

BOSO ABI boka – kar index méréssel megállapítható a perifériás érszűkület akár tünetmentes állapotban is. A vizsgálat nyugalmi állapotban, fekvő helyzetben történik, amely során speciális vérnyomásmérő segítségével meghatározásra kerül a vérnyomás a karokon és a bokáknál, ideális esetben mind a négy végtagon. Ez a vizsgálati módszer elsősorban a cukorbetegeknek, dohányosoknak, túlsúllyal és magas vérnyomással élőknek, fokozott stressznek kitett személyeknek javasolt.

Scroll to Top