Belgyógyászat

Mi történik a belgyógyászati vizsgálat során?

 

A belgyógyászati vizsgálat szerves részét képezi a beteg anamnézisének megismerésre, melynek során az orvos átfogó képet kap a beteg jelenlegi panaszairól, ismert betegségeiről, rendszeresen szedett gyógyszereiről, családjában gyakran előforduló betegségekről Ezt követően a belgyógyász elvégez néhány vizsgálatot, mely a tüdő és a szív meghallgatásából, a has megtapintásából, a végtagi erek vizsgálatából és vérnyomásmérésből, szükség esetén EKG vizsgálatból áll. Amennyiben a fentiek alapján indokolt, a kezelőorvos további vizsgálatok elvégzését (laborvizsgálat, képalkotó vizsgálatok, specifikus egyéb szakorvosi vizsgálatok) javasolhatja a pontos diagnózis felállítása érdekében, és a szükséges gyógyszeres kezelés megítélése céljából.

 

Milyen panaszokkal érdemes belgyógyászt felkeresni?

 

A belgyógyászati szakrendeléseken az általános szűrések, kivizsgálások, prevenciós oltások mellett akut és krónikus belgyógyászati panaszokkal egyaránt jelentkezhetnek.

Az alábbi panaszok tartós fennállása esetén belgyógyász szakorvos felkeresése javasolt:

🩺hasi fájdalom, alhasi görcsök

🩺gyomorfájás, gyomorégés

🩺mellkasi fájdalom

🩺puffadás, állandó teltségérzet

🩺reflux

🩺bélgyulladás, bélfájdalom

🩺nehézlégzés

🩺felső- és alsó légúti panaszok

🩺fejfájás, szédülés

🩺hányásos, székrekedéses, hasmenéses panaszok

🩺étvágytalanság

🩺lázas állapotok

 

A belgyógyász szakorvos a tünetek alapján, szükség esetén további szakorvosi vizsgálatokat rendelhet el a pontos diagnózis felállításának érdekében.

 

Scroll to Top